Suomalaisten vapaa-aika – mihin se menee?

Suomalaisten vapaa-ajan määrä vaihtelee tietystä yksilöittäin. Joillakin vapaa-aika saattaa vaikkapa työn ja opiskelujen yhdistämisen vuoksi jäädä vähälle, mutta toisilla taas osa-aika työ tai jokin muu järjestely on tuonut vapaa-aikaa enemmän. Toki ikävämpikin tilanne, kuten työttömyys voi nostaa vapaa-ajan määrää. Mutta mihin suomalainen sitten vapaa-aikaansa käyttää?

Kuten varmasti useissa muissakin maissa, on Suomessakin yksi vapaa-ajan suurimmista syöpöistä internet. Kun verkkoon pääse nopeasti ja helposti melkeinpä missä vain ja oma puhelin on aina käden ulottuvilla, voi nettisurffailu, pelaaminen sekä tietysti sosiaalinen media viedä leijonan osan vapaa-ajasta. Myös tv:n tai suoratoistopalveluissa tarjottavien elokuvien ja sarjojen katselu kuuluu varmasti osana suomalaisen vapaa-aikaan.

Passiivisemman toiminnan lisäksi kuitenkin suomalaiset harrastavat myös liikuntaa. Toki näin eivät tee kaikki, mutta melko moni käy ainakin kävelylenkeillä, kuntosalilla tai vaikkapa pyöräilemässä. Urheilun ja internetin lisäksi vapaa-aikaan kuuluu myös sosialisointia kasvokkain, vaikka me suomalaiset emme olekaan siitä niin tunnettuja. Esimerkiksi ravintoloissa ja elokuvissa käyntiin käytetään suomalaistenkin keskuudessa kallisarvoista vapaa-aikaa. Voisikin sanoa, että suomalaistenkin vapaa-ajan käyttö on melko monipuolista, ainakin yleisellä tasolla.