Entä, jos riittävästi vapaa-aikaa ei ole?

Kun ruuhkavuodet iskevät vasten kasvoja, opiskelujen rahoittamiseksi tulee tehdä yhä enemmän töitä tai projektit alkavat vaatia useampia ylityötunteja, voi tuntua, ettei oma vapaa-aika riitä mihinkään. Edes ikävimpiä velvollisuuksia ei saa hoidettua pois alta ja hommat alkavat kotonakin kasautua. Ystäviäkään ei ehdi juuri nähdä ja jos ehtiikin, ainoa ajatus on, että kuinka tilanteesta pääsee nopeasti pois, jotta pääsee hoitamaan tekemättömiä töitä.

Kuulostaa melko karmivalta, vai mitä? Stressaava tilanne tuo varmasti onkin ja jos helpotusta ei ole hetkeen näkyvissä, on homma aikamoinen umpikuja.
Nyt onkin aika pureutua siihen, kuinka riittämättömän vapaa-ajan ongelman saisi ratkaistua, joten aloitetaanpa.

Selvitä realistinen työ-vapaa-aika suhde

Jos tuntuu, ettei vapaa-aikaa ole riittävästi, kannattaa selvittää, onko kyseessä todellinen tilanne, vaiko vapaa-aikasyöpön – esimerkiksi älypuhelimen – ovela temppu. Kirjaa siis vaikkapa viikon ajan ylös työaikasi eli kaikki se aika, joka oman työn tekemiseen kuluu kotona ja työpaikalla. Kirjaa ylös myös kaikki sellaiset asiat, jotka kuuluvat viikoittaisiin velvollisuuksiisi, kuten vaikkapa siivous. Näin tiedät suurin piirtein, kuinka paljon aikaa työ ja velvollisuudet vaativat. Kun lasket nämä tunnit yhteen, lisäät summaan tarvitsemasi unen määrän ja miinustat näin saamasi luvun vuorokausien tuntien määrästä – eli kahdestakymmenestä neljästä – saat tulokseksi vapaa-aikasi määrän.

Jos se vaikuttaa paljon suuremmalta kuin luulit, voi olla hyvä aloittaa osittainen some-paasto tai rajoittaa puhelimen käyttöä.

Priorisoi uni ja hallitse stressiä

Koska kiire ja vapaa-ajan vähyys nostavat jo itsessään stressiä, kannattaa yrittää olla stressaamatta vielä kiireisestä elämäntilanteestakin. Siispä asiat tulee vain laittaa tärkeysjärjestykseen ja unelle tulee pyrkiä löytämään aikaa aina. Jos silloin tällöin yö menee huonosti nukkuessa, ei se maata kaada, mutta kun unta saa vähän joka yö, alkaa unen puute pian hankaloittaa arjenkin toimintaa.